Intel Sandy Bridge

Отговори
Потребителски аватар
stoar08
Мнения: 1548
Регистриран: 09-11-2004 08:15
Име: Стоян Арабаджиев
Местоположение: Самоков

Intel Sandy Bridge

Мнение от stoar08 » 06-02-2011 15:17

Ако не друго - поне кодовите наименования никога няма да им свършат на Intel :D
Преди 1-2 седмици достигнах до извода, че най-натоварения ми сървър е отеснял и ми е крайно време да се замисля за upgrade. Поразрових се малко и попаднах на "второ поколение i3/5/7", от които i3 не се предлага, i7 няма в България, а i5 (поне според мен) е на изключително приятна цена.
Естествено, взех си една бройка i5-2400 и отделих време да я сравня с Xeon 3065.
Като с всяко хубаво нещо, въпроса е "какво ново?". Intel са положили старание и са преработили порядъчно целия процесор.
Като за начало - бройката при мен, разполага с 4x256KB L2 cache и 6MB L3 cache. За да е по-интересно, вграденото видео споделя същия този cache. Междуядрената комуникация е попреработена и се случва по "ring" шина, от която се очаква да носи по-успешно бъдещите процесори с неизбромо количество ядра :)
Вкарали са cache за декодирани инструкции, който се очаква да намалява консумацията (и от там топлоотделянето), понеже позволява изключване на част от конвейра по време на работа.
PCI-E също вече е част от процесора, което налага ограничения (би трябвало да е по-сложно да направят дъно с >16x), но пък за стандартно приложение трябва да работи по-добре.
По този въпрос е и промяната, която според мен нормалния човек ще усети най-много. Новото видео прави чудеса, буквално. Със сигурност няма да направи външните видео-контролери излишни, но спокойно играе Quake4 при средни настройки, на разделителна способност 1280x1024.
Приятната част е, че въпросното видео е подвластно на свещения TurboBoost и подлежи на overclock при необходимост (и естествено свободен ресурс от страна на процесора).

Като по-суха статистика - 4те ядра си казват думата. Интересното е, че при тестовете за компилиране, ако му спра паралелната работа, Xeon-а успява да го изпревари (което за 2.33 GHz процесор на 3 години си е направо похвално), но при практически всичко останало разликата е в пъти. Специално за firebird-а разликата е около 2 пъти, както за справки, така и за тежки операции (преизчисление, прехвърляне с 2200 позиции и каквито други бесни извращения се сетих да направя). Очаквам резултата да е по-приятен като го пусна в действие и започне реално да върши няколко неща едновременно.
При parallel bzip2 компресията, например, разликата също е около 2 пъти - 165 секунди срещу 300 за Xeon-а. Ако му отпусна 4 нишки за работа, времето на новия процесор пада до около 120 секунди (правя всички тестове с архивиране на една и съща база, може би разликата ще скочи, ако не се налага pbzip2 да чака gbak от време на време).
Машината се държеше нестабилно под XP, което не е голяма изненада, въпреки предоставените драйвери (HD Tune/Prime95 се самозатваряха без никаква видима причина). Под Windows 7 не усетих никакви проблеми с работата.


Като цяло - мисля, че новите процесори си заслужават парите :)
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...

rad
Мнения: 662
Регистриран: 12-11-2004 10:48
Име: инж. Рад Площаков
Местоположение: Варна, България
Контакти:

Re: Intel Sandy Bridge

Мнение от rad » 01-03-2011 21:12

А за какви пари може да се сдобиеш с един? И от кой доставчик (че солитрон май са отсвирили интел, или обратното) :)
Изображение

Отговори